Tiedotteet

20.10.2022

Uusia työpaikkoja ja positiivisia talousvaikutuksia Pirkanmaalle – VAFO Group investoi lemmikinruokatehtaaseen Nokialle

Tamperelainen lemmikkieläinruokien valmistuttaja Prima Pet Premium Oy ja sen taustalla toimiva tšekkiläinen VAFO Group investoivat Pirkanmaalle rakennuttamalla lemmikinruokatehtaan Nokialle. Investointi tuo alueelle niin työpaikkoja kuin muita taloudellisia hyötyjä.

Nokialle nouseva tehdas kasvattaa kotimaisten lemmikkien kuivaruokien valmistuskapasiteettia 20 miljoonalla kilolla. Investointi on suuri Suomen mittakaavassa, mutta etenkin Pirkanmaalla. Tehdas valmistuu vuodenvaihteen paikkeilla, ja kaupallinen tuotanto on tarkoitus aloittaa helmi–maaliskuussa. Maailmantilanteesta huolimatta tehtaan rakentaminen on edennyt hyvin aikataulussa ilman suurempia ongelmia.

Prima Pet Premium on osa tšekkiläistä VAFO-konsernia. Nokian Kolmenkulman teollisuusalueelle nouseva VAFO Finland -nimeä kantava tehdas on 15 miljoonan investointi ja suurimpia sijoituksia, mitä Tšekeistä on Suomeen tehty. Investointi kertoo suomalaisen osaamisen arvostamisesta myös ulkomailla.

”Tuotannon käynnistyttyä pääsemme vastaamaan entistä paremmin kuluttajien toiveisiin kotimaisesta ja lähellä tuotetusta lemmikkien ruoasta. Pelkkä Suomessa suunniteltu ei enää riitä. Kotimaisuus ja ympäristöasioiden huomioiminen on tärkeää niin kuluttajille kuin meillekin. On hienoa olla mukana vaikuttamassa myös alueen talouteen ja työllisyyteen”, kertoo Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen.

Tehdastuotannon alkaessa uusia työpaikkoja syntyy Pirkanmaalle 8 kappaletta. Vuoteen 2025 mennessä, kun tuotantokapasiteetti on kokonaan käytössä, tehdas työllistää tuotannon ja pakkauksen työtehtävissä noin 15–20 henkilöä. Välillisesti työllisyysvaikutukset ovat suuremmat, sillä tehtaalla on tarkoitus käyttää kotimaisia raaka-aineita mahdollisimman paljon. Lisäksi pakkausmateriaaleja valittaessa kartoitetaan kaikki kotimaiset toimijat, joiden kanssa voidaan kehittää vastuullisia ja kestäviä pakkauksia.

Työvoimaa kaivataan Nokialle vielä loppuvuoden aikana.

”Olemme kiinnostava ja vastuullinen työantaja, sillä tarjoamme mahdollisuudet monenlaisiin urapolkuihin. Esimerkiksi tehdaspäällikkö on noussut tehtävään talon sisältä”, kuvailee Timo Pärssinen.

Nokialle rakennettava tehdas kertoo lemmikinruokabisneksen trendistä: kysyntä kasvaa ja paikallisuus on nousemassa entistä tärkeämmäksi. Lisäksi talouden heilahtelut eivät vaikuta lemmikinruoan kysyntään samalla tavalla kuin moneen muuhun alaan. Lemmikkieläinten määrä kasvaa poikkeusaikoina, niin lamassa kuin koronapandemian kuukausina. Toimitusjohtaja Pärssisien mukaan Suomen lemmikkieläintuotemarkkinoiden arvo on arviolta 650 miljoonaa euroa vuodessa. Puhutaan merkittävän kokoisesta liiketoiminnasta, ja nyt Pirkanmaa pääsee vielä isommaksi osaksi tätä kokonaisuutta.

VAFO Group on tšekkiläinen perheyritys, jonka tytäryhtiöitä Suomessa ovat Prima Pet Premium Oy ja VAFO Finland Oy. VAFO Group osti Prima Pet Premiumin viime vuonna. Prima Pet Premiumin tunnetuin brändi on Hau-Hau Champion, jonka lanseerasi Saarioinen jo vuonna 1955. Hau-Hau Championin kuivaruokaa tullaan valmistamaan uudella tehtaalla.