Tiedotteet

9.12.2022

Uratarina: Varastotyöntekijästä tehdaspäälliköksi – Harri Luoma nauttii työssään vastuusta ja monipuolisuudesta

Harri Luoman tarina Prima Pet Premium Oy:n kanssa alkoi kirjaimellisesti yhdessä yössä 14 vuotta sitten. Vielä syyskuun viimeisenä päivänä vuonna 2008 hän oli töissä Tokmannin varastolla. Samana päivänä Tokmannin varasto kuitenkin lopetti toimintansa Tampereella, ja 1.10.2008 työntekijät siirtyivät varastolla aloittaneen seuraavan yrityksen, Prima Petin leipiin. Siitä alkoi hieno matka, joka jatkuu vielä pitkään.

”Kasvuyrityksessä ei ole ollut yhtään tylsää vuotta. Olen päässyt mukaan kehitysprojekteihin ja saanut koko ajan uusia työkavereita. Prima Petillä on ollut hyvä olla töissä, kun on saanut vapautta tehdä”, tiivistää Nokian Kolmenkulman uuden tehtaan tehdaspäällikkö Harri Luoma menneet 14 vuotta Prima Petillä. Tänä aikana yrityksen liikevaihto on kehittynyt 5 miljoonasta eurosta 40 miljoonaan euroon ja uusia työkavereita on tullut runsaasti.

Harrin ura Prima Petillä on kulkenut varastotyöntekijästä varastoesimieheksi ja siitä nykyiseen rooliinsa tehdaspäälliköksi. Harri arvelee urakehityksensä talon sisällä johtuneen siitä, ettei osaa pitää suutaan kiinni.

”Kun uudesta tehtaasta alettiin puhua, sanoin, että haluan ehdottomasti olla mukana suunnittelemassa tehtaan toimintoja ja kehittämässä niitä. Kerroin suuttuvani, jos en pääse mukaan projektiin.”

Harrin kommentti kertoo paljon Prima Petistä työnantajana. Hänen mielestään Prima Petin organisaatio ei ole hierarkkinen ja johto on kaikkia lähellä. Työntekijät saavat kertoa mielipiteensä ja heitä kuunnellaan. Keskusteluyhteys on aidosti olemassa.

”Täällä kohdellaan kaikkia työntekijöitä aidosti ihmisinä ja jokaista arvostetaan. Vaikka yritys on kasvanut ja meitä on jo 60, hyvän keskusteluyhteyden ansiosta talossa on säilynyt tietynlainen yrittäjähenkisyys. Työntekijät saavat vastuuta juuri niin paljon kuin oikeastaan osaavat vaatia. Juuri sen vuoksi Prima Pet on ollut itselleni todella hyvä työnantaja. Vastuun lisäksi on annettu oppia virheistä.”

Tehdaspäällikkönä Harrin toimenkuvaan kuuluu muun muassa oman tiimin rakentaminen tehtaalle.

”On hienoa, kun saa itse miettiä, millaisen ilmapiirin haluan tehtaalle luoda ja myös rekrytoida oman tiimin. Olen kiitollinen työnantajalle, että tässäkin tapauksessa olen saanut vastuun itse hakea ne oikeanlaiset tyypit tänne töihin.”

Harrin mukaan työntekijöillä pitää olla tietynlainen luonteenlaatu. Työ vaatii tarkkuutta, mekaanista hahmottamista, taitoa soveltaa asioita ja tehdä valmistusprosessin aikana mekaanista säätöä.

”Täällä ei voi pelata vaan pasianssia, kun on laitettu tuotantokoneet käyntiin. Koiranruoan valmistusta voi ajatella samanlaisena prosessina kuin tekisi itselleen kotona ruokaa.”

Harri korostaa kuitenkin, että hyvä asenne on tärkeintä. Lisäksi vaaditaan joustavuutta ja tietokoneen käytön osaamista.

”Yksityiskohdat prosessista ja laitteista oppii sitten tehtaalla paikan päällä. Kaikki tekijät koulutetaan hyvin juuri tämän tehtaan laitteisiin ja käytäntöihin.”

Uuden tiimin rakentamisen lisäksi Harrin työpäivä koostuu hyvin monenlaisista työtehtävistä.

”Nyt ollaan ihan uuden äärellä, kun rakennetaan uutta tehdasta ja jokainen tuotantolinja on täysin uusi. Saan tehdä tuotantosuunnitelmia ja tukea projektipäälliköitä heidän töissään.”

Mielenkiintoa lisää myös uuden oppiminen työssä.

”Mikään koulutus ei opeta meille, kuinka koiranruokaa ja nappuloita tehdään. Siksi parhaillaan koulutan itseäni oppimalla tšekkiläisiltä kollegoilta valmistusprosesseista mahdollisimman paljon. Ei ole edelleenkään tylsiä vuosia tai päiviä töissä.”

Vapaa-ajallaan Harri irrottautuu töistä lähtemällä luontoon ja metsään. Hän pyöräilee ja polkujuoksee sekä viettää aikaa perheensä kanssa. Perheeseen kuuluu puoliso, 7-vuotias tytär ja 1,5-vuotias koira.

”Minusta elämässä pitää olla hyvä tasapaino kaikessa. Haluan, että tehtaallakin tulee olemaan sellainen ilmapiiri, että kun lähdetään töistä pois, on hyvä mieli ja on myös palatessa töihin.”

Harri on viihtynyt Prima Petillä jo 14 vuotta. Hän haluaa luoda uusillekin työntekijöille työympäristön, jossa heidän tarinansa voi jatkua Prima Petillä vähintään yhtä pitkään.

”Minusta on tärkeää, että porukassa ollaan valmiita auttamaan kaveria ja yhdessä iloitsemaan onnistumisista. Jokaiselle pitää luoda päivittäin onnistumisen tunteita töissä.”

20.10.2022

Uusia työpaikkoja ja positiivisia talousvaikutuksia Pirkanmaalle – VAFO Group investoi lemmikinruokatehtaaseen Nokialle

Tamperelainen lemmikkieläinruokien valmistuttaja Prima Pet Premium Oy ja sen taustalla toimiva tšekkiläinen VAFO Group investoivat Pirkanmaalle rakennuttamalla lemmikinruokatehtaan Nokialle. Investointi tuo alueelle niin työpaikkoja kuin muita taloudellisia hyötyjä.

Nokialle nouseva tehdas kasvattaa kotimaisten lemmikkien kuivaruokien valmistuskapasiteettia 20 miljoonalla kilolla. Investointi on suuri Suomen mittakaavassa, mutta etenkin Pirkanmaalla. Tehdas valmistuu vuodenvaihteen paikkeilla, ja kaupallinen tuotanto on tarkoitus aloittaa helmi–maaliskuussa. Maailmantilanteesta huolimatta tehtaan rakentaminen on edennyt hyvin aikataulussa ilman suurempia ongelmia.

Prima Pet Premium on osa tšekkiläistä VAFO-konsernia. Nokian Kolmenkulman teollisuusalueelle nouseva VAFO Finland -nimeä kantava tehdas on 15 miljoonan investointi ja suurimpia sijoituksia, mitä Tšekeistä on Suomeen tehty. Investointi kertoo suomalaisen osaamisen arvostamisesta myös ulkomailla.

”Tuotannon käynnistyttyä pääsemme vastaamaan entistä paremmin kuluttajien toiveisiin kotimaisesta ja lähellä tuotetusta lemmikkien ruoasta. Pelkkä Suomessa suunniteltu ei enää riitä. Kotimaisuus ja ympäristöasioiden huomioiminen on tärkeää niin kuluttajille kuin meillekin. On hienoa olla mukana vaikuttamassa myös alueen talouteen ja työllisyyteen”, kertoo Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen.

Tehdastuotannon alkaessa uusia työpaikkoja syntyy Pirkanmaalle 8 kappaletta. Vuoteen 2025 mennessä, kun tuotantokapasiteetti on kokonaan käytössä, tehdas työllistää tuotannon ja pakkauksen työtehtävissä noin 15–20 henkilöä. Välillisesti työllisyysvaikutukset ovat suuremmat, sillä tehtaalla on tarkoitus käyttää kotimaisia raaka-aineita mahdollisimman paljon. Lisäksi pakkausmateriaaleja valittaessa kartoitetaan kaikki kotimaiset toimijat, joiden kanssa voidaan kehittää vastuullisia ja kestäviä pakkauksia.

Työvoimaa kaivataan Nokialle vielä loppuvuoden aikana.

”Olemme kiinnostava ja vastuullinen työantaja, sillä tarjoamme mahdollisuudet monenlaisiin urapolkuihin. Esimerkiksi tehdaspäällikkö on noussut tehtävään talon sisältä”, kuvailee Timo Pärssinen.

Nokialle rakennettava tehdas kertoo lemmikinruokabisneksen trendistä: kysyntä kasvaa ja paikallisuus on nousemassa entistä tärkeämmäksi. Lisäksi talouden heilahtelut eivät vaikuta lemmikinruoan kysyntään samalla tavalla kuin moneen muuhun alaan. Lemmikkieläinten määrä kasvaa poikkeusaikoina, niin lamassa kuin koronapandemian kuukausina. Toimitusjohtaja Pärssisien mukaan Suomen lemmikkieläintuotemarkkinoiden arvo on arviolta 650 miljoonaa euroa vuodessa. Puhutaan merkittävän kokoisesta liiketoiminnasta, ja nyt Pirkanmaa pääsee vielä isommaksi osaksi tätä kokonaisuutta.

VAFO Group on tšekkiläinen perheyritys, jonka tytäryhtiöitä Suomessa ovat Prima Pet Premium Oy ja VAFO Finland Oy. VAFO Group osti Prima Pet Premiumin viime vuonna. Prima Pet Premiumin tunnetuin brändi on Hau-Hau Champion, jonka lanseerasi Saarioinen jo vuonna 1955. Hau-Hau Championin kuivaruokaa tullaan valmistamaan uudella tehtaalla.