Tiedotteet

15.1.2024

Prima Pet Premium Oy:n brändi Hau-Hau Champion aloittaa yhteistyön Kennelliiton kanssa

Hau-Hau Champion on Suomen tunnetuin koiranruokabrändi, jonka ruoat ovat maistuneet suomalaisten koirien ruokakupeissa jo vuodesta 1955 lähtien. Hau-Hau on valmistanut vuosikymmenten kokemuksella hyvää ja järkevän hintaista koiranruokaa, ja nyt haluamme edistää koirien hyvinvointia yhdessä Pohjoismaiden vanhimman koira-alan asiantuntijajärjestön, Suomen Kennelliiton kanssa.

Hyvä ruoka on jokakoiranoikeus

Hau-Haun osaamisen ytimessä ovat koiran ruokinta ja ravitsemus, joista muodostuu peruspilarit sekä koiran että koiranomistajan hyvälle ja helpolle arjelle. Viime vuonna avaamamme Hau-Haun Nokian Nappulatehdas antoi sysäyksen lähteä tekemään entistä tiiviimpää yhteistyötä koiraihmisten parissa.

Yhteistyö Kennelliiton kanssa antaa meille mahdollisuuden lisätä koirakansan tietoisuutta koiran ruokinnasta ja viedä monipuolisen ruokinnan ilosanomaa eteenpäin sekä edistää etenkin koirien hyvinvointiin liittyviä jokakoiranoikeuksia.

Yhteistyötavoitteinamme Kennelliiton kanssa ovat työskentely terveellisen ja monipuolisen koiranruokinnan edistämiseksi, kasvattajien ravitsemusasiantuntemuksen lisääminen sekä vastuulliseen koiranomistamiseen ja -kasvatukseen liittyvän tiedon levittäminen.

”Olemme erittäin iloisia uudesta kumppanuudesta ja tulevasta yhteistyöstä, jonka kautta voimme edistää koirien hyvinvointia. Hau-Hau Champion on koiranomistajille tuttu brändi, joka tulee olemaan edustavasti näkyvillä toimintamme kautta ja muun muassa erilaisissa tapahtumissamme, kuten Suomen suurimmassa koiratapahtumassa Koiramessuilla”, toteaa Kennelliiton toiminnanjohtaja Markku Mähönen.

Kuuntelemme koirakansaa

Yhteistyömme on vasta aluillaan, joten haluamme tehdä hyvät pohjatyöt ja kuulla Kennelliiton jäsenten odotuksia yhteistyölle. Kehitämme yhteistyötä jäsenistön toiveiden mukaan, jotta voimme tarjota erityisesti koiran ruokintaan liittyvää osaamistamme siellä, missä sitä eniten tarvitaan. Pääsemme kohtaamaan jäsenistöä useissa Kennelliiton tapahtumissa tämän vuoden aikana.

Haluamme olla tukemassa koiran hyvää elämää alusta asti, minkä vuoksi toivomme antoisaa yhteistyötä etenkin kasvattajien kanssa.

”Odotamme innolla mahdollisuutta jututtaa Kennelliiton kasvattajia ja löytää yhdessä keinoja, miten voimme edistää koirien hyvinvointia ja oikeanlaista ruokintaa jo ennen tiineysaikaa, tiineysaikana ja pentujen ensimmäisinä elinkuukausina”, sanoo Hau-Haun Marketing Specialist ja Kennelliitto-yhteistyöstä vastaava Kaisa Mäkinen.

Tekoja eläinten hyvinvoinnin eteen

Me Hau-Haulla näemme Kennelliitto-yhteystyön jatkumona työlle, jota olemme tehneet sen eteen, että ihmiset ymmärtäisivät lemmikkejään ja niiden tarpeita entistä paremmin. Lahjoitamme vuosittain tuhansia kiloja koiranruokaa hyväntekeväisyyteen, ja kodinvaihtajakoirille uusia rakastavia koteja etsivä Koti koiralle -TV-ohjelma saa taas jatkoa. Ohjelman pääyhteistyökumppanina olemme olleet mukana lisäämässä ohjelman vastuullisuusteemoja ja hyödyllistä koiratietoa.

”Hau-Haun asiantuntijuuden ydin on ilman muuta koiran ruokinnassa ja ravitsemuksessa. Tämän lisäksi haluamme lisätä ymmärrystä koirien käyttäytymisestä ja antaa oman panoksemme koirien hyvinvointia tukevaan työhön. Yhteistyö Kennelliiton ja sitä kautta myös kasvattajien kanssa auttaa meitä edistämään tavoitettamme vaikuttaa jokakoiranoikeuksiin sanan jokaisessa merkityksessä”, kertoo Hau-Haun Brand Manager Tuuli Kaarela.

Seuraamme aktiivisesti ajankohtaisia keskusteluja eläinten hyvinvoinnin parissa, emmekä pelkää vaikeitakaan aiheita, jos esiin nousseet asiat ovat ristiriidassa Hau-Haun arvojen kanssa. Emme sulje silmiämme epäkohdilta, vaan haluamme uskoa, että yhdessä Kennelliiton kanssa meillä on mahdollisuus viedä asioita oikeaan suuntaan ja kehittää toimintaa entistä eläinlähtöisemmäksi.

“Selän kääntäminen epäkohdille ei auta tilannetta. Sen sijaan yhteistyön avulla voimme olla mukana vaikuttamassa meille ja koko koirakansalle tärkeisiin asioihin”, Kaarela toteaa.

Lue lisää Hau-Hau Championista.

Vuoden 2023 Koiramessuilla Helsingissä kuvattuna Kennelliiton toiminnanjohtaja Markku Mähönen, hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen, hallituksen varapuheenjohtaja sekä näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnan puheenjohtaja Kimmo Mustonen, Prima Pet Premium Oy:n toimitusjohtaja Timo Pärssinen, Hau-Haun Marketing Specialist Kaisa Mäkinen, Hau-Haun Brand Manager Tuuli Kaarela ja Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi. Kuva: Jukka Pätynen, Koirakuvat.fi

7.6.2023

Nokian uusi koiranruokatehdas otti varaslähdön kesän juhlakauteen

Tehtaan avajaisissa 1. kesäkuuta oli syytä juhlaan, sillä kaksi vuotta sitten alkanut tehdasprojekti on saatu kunnialla valmiiksi. Se on merkittävä asia niin Prima Pet Premiumille kuin myös Nokian kaupungille ja koko Pirkanmaalle.

”Ihan hapoilla olen, mutta parhaani olen tehnyt ja tällainen siitä sitten tuli”, kuvailee Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen avajaistunnelmiaan.

Tehdaspäällikkö Harri Luoma oli helpottunut ja ylpeä mies. Tehtaalla jokainen osa tuotantoa on harjoiteltu ja hiottu toimivaksi kokonaisuudeksi. Prosessissa on paljon automatisointia, mutta myös käsityönä tehtäviä vaiheita. Siitä syntyy laatu, jota Prima Pet ja Vafo vaalivat.

”Nyt on hyvä fiilis, vaikka aika ympäripyöreitä päiviä tässä on viime ajat tehty. Harjoitteluvaihe on ohi, ja nyt teemme kaupallisia tuotantoja”, Luoma kertoo.

Hänen opastuksessaan kutsuvieraat pääsivät tutustumaan tehtaaseen ja sen toimintoihin. Toistaiseksi tehdas pyörii yhdellä vuorolla, mutta tulevaisuudessa tavoite on pitää tehdas käynnissä ympäri vuorokauden.

”Pystymme varmasti nopeastikin kasvattamaan tuotannon määriä. Jokainen tehtaan työntekijä kehittyy koko ajan. Tämän kehityksen lisäksi on hieno nähdä, millainen ammattiylpeys meidän ihmisillämme on omasta tekemisestään”, Luoma kehuu porukkaansa.

Kuivaruokien valmistuksessa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita, ja tehtaalla valmistetuissa Hau-Hau Champion -koiranruokien pakkauksissa lukee Nokian Nappulatehdas.

”Paikallisuuden esiintuominen on meille tärkeää”, Luoma sanoo.

Tutustu tarkemmin Nokian Nappulatehtaaseen Hau-Haun nettisivuilla.

Avajaispuheissa liikutusta ja ylpeyttä

Avajaisjuhlien virallinen osuus huipentui avajaisnauhan leikkaamiseen puheiden jälkeen. Avajaissanoja lavalla olivat lausumassa Timo Pärssinen, Pavel Bouška, Jakub Majer, Adam Vojtěch ja Eero Väätäinen. He kaikki kiittelivät puheessaan projektissa mukana olleiden panosta ja sitoutumista.

Vafo Groupin omistaja Pavel Bouška aloitti puheiden pitämisen lyhyesti ja ytimekkäästi siirtäen kapulan eteenpäin Vafo Prahan toimitusjohtajalle Jakub Majerille. Hän yllätti juhlaväen pitämällä koko puheen suomeksi. Majer kiitteli suomalaista avoimuutta ja hyvää vastaanottoa jo vuosia sitten, kun hän tuli tšekkiläisenä opiskelijana Suomeen.

Tšekin suurlähettiläs Adam Vojtěch ihasteli puheessaan valmista tehdasta ja sen nopeaa valmistumista.

”Viimeksi olen ollut täällä vuosi sitten. Vaikuttava tunne, kun tehdas on nyt valmis”, Vojtěch totesi ja kertoi käyttävänsä Vafoa esimerkkinä menestyneimmästä tšekkiläisestä yrityksestä Suomessa.

Nokian kaupungin uusi lippulaiva

Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen sai raikuvat aplodit aloittaessaan puheensa tšekin kielellä. Hän kiitti Vafoa investoinnista Suomeen ja nimenomaan Nokialle. Väätäinen kuvaili tehdasta Nokian lippulaivaksi.

”Arvostamme suuresti, että Nokialle investoidaan. Haluamme luoda edellytyksiä hyvälle liiketoiminnalle ja olla paras kunta ja paikka yrittäjille.”

Viimeisenä ennen avajaisnauhan leikkaamista ääneen pääsi Timo Pärssinen. Puheen pitäjistä hän on ollut lähimpänä projektia.

”Pitkä matka on ollut tähän pisteeseen. Se saa jopa tunteelliseksi, vaikka harvoin sellaista tapahtuu”, Pärssinen tunnusti.

Ison kiitoksen sai koko Prima Petin ja Vafon porukka, joka on sitoutunut projektiin ja joustanut aina tarvittaessa.

”Tätä tehdasta on tehty intohimolla, mikä on näkynyt kaikkien meidän toiminnassamme. Välillä on tapeltu ja sitten sovittu. Koko ajan pitää puhua avoimesti, jotta voi päästä parhaaseen lopputulokseen”, Pärssinen kiteytti.

Myrskypuhurikaan ei latistanut juhlatunnelmaa

Onnistuneet juhlat vaativat paljon työtä ja suunnittelua. Juhlaprojektin järjestelytiimissä mukana ollut Jenni Haaranen nautti juhlista. Hän kuvaili tunnelmiaan juhlavaksi, jännittyneeksi ja samalla helpottuneeksi.

”On ihan mahtava nähdä konkreettisesti, kun oma visio on toteutunut ja kaikki toimii. Nyt voi vaan nauttia.”

Suuri määrä hymyileviä kasvoja ja tiivis puheensorina siivittivät iltaa eteenpäin, kun ihmiset nauttivat tarjoiluista ja verkostoitumisesta. Edes vieraat vastaanottanut raekuuro ja myrskytuuli eivät hyydyttäneet ihmisten hymyä ja juhlatunnelmaa.

Avajaisjuhlan jälkeen tehtaalla alkaa arjen juhla, kun kaupallinen tuotanto pääsee jatkumaan ja sen tahti kiihtyy.

Vafo Groupin omistaja Pavel Bouška leikkaa tehtaan avajaisnauhan.

9.12.2022

Uratarina: Varastotyöntekijästä tehdaspäälliköksi – Harri Luoma nauttii työssään vastuusta ja monipuolisuudesta

Harri Luoman tarina Prima Pet Premium Oy:n kanssa alkoi kirjaimellisesti yhdessä yössä 14 vuotta sitten. Vielä syyskuun viimeisenä päivänä vuonna 2008 hän oli töissä Tokmannin varastolla. Samana päivänä Tokmannin varasto kuitenkin lopetti toimintansa Tampereella, ja 1.10.2008 työntekijät siirtyivät varastolla aloittaneen seuraavan yrityksen, Prima Petin leipiin. Siitä alkoi hieno matka, joka jatkuu vielä pitkään.

”Kasvuyrityksessä ei ole ollut yhtään tylsää vuotta. Olen päässyt mukaan kehitysprojekteihin ja saanut koko ajan uusia työkavereita. Prima Petillä on ollut hyvä olla töissä, kun on saanut vapautta tehdä”, tiivistää Nokian Kolmenkulman uuden tehtaan tehdaspäällikkö Harri Luoma menneet 14 vuotta Prima Petillä. Tänä aikana yrityksen liikevaihto on kehittynyt 5 miljoonasta eurosta 40 miljoonaan euroon ja uusia työkavereita on tullut runsaasti.

Harrin ura Prima Petillä on kulkenut varastotyöntekijästä varastoesimieheksi ja siitä nykyiseen rooliinsa tehdaspäälliköksi. Harri arvelee urakehityksensä talon sisällä johtuneen siitä, ettei osaa pitää suutaan kiinni.

”Kun uudesta tehtaasta alettiin puhua, sanoin, että haluan ehdottomasti olla mukana suunnittelemassa tehtaan toimintoja ja kehittämässä niitä. Kerroin suuttuvani, jos en pääse mukaan projektiin.”

Harrin kommentti kertoo paljon Prima Petistä työnantajana. Hänen mielestään Prima Petin organisaatio ei ole hierarkkinen ja johto on kaikkia lähellä. Työntekijät saavat kertoa mielipiteensä ja heitä kuunnellaan. Keskusteluyhteys on aidosti olemassa.

”Täällä kohdellaan kaikkia työntekijöitä aidosti ihmisinä ja jokaista arvostetaan. Vaikka yritys on kasvanut ja meitä on jo 60, hyvän keskusteluyhteyden ansiosta talossa on säilynyt tietynlainen yrittäjähenkisyys. Työntekijät saavat vastuuta juuri niin paljon kuin oikeastaan osaavat vaatia. Juuri sen vuoksi Prima Pet on ollut itselleni todella hyvä työnantaja. Vastuun lisäksi on annettu oppia virheistä.”

Tehdaspäällikkönä Harrin toimenkuvaan kuuluu muun muassa oman tiimin rakentaminen tehtaalle.

”On hienoa, kun saa itse miettiä, millaisen ilmapiirin haluan tehtaalle luoda ja myös rekrytoida oman tiimin. Olen kiitollinen työnantajalle, että tässäkin tapauksessa olen saanut vastuun itse hakea ne oikeanlaiset tyypit tänne töihin.”

Harrin mukaan työntekijöillä pitää olla tietynlainen luonteenlaatu. Työ vaatii tarkkuutta, mekaanista hahmottamista, taitoa soveltaa asioita ja tehdä valmistusprosessin aikana mekaanista säätöä.

”Täällä ei voi pelata vaan pasianssia, kun on laitettu tuotantokoneet käyntiin. Koiranruoan valmistusta voi ajatella samanlaisena prosessina kuin tekisi itselleen kotona ruokaa.”

Harri korostaa kuitenkin, että hyvä asenne on tärkeintä. Lisäksi vaaditaan joustavuutta ja tietokoneen käytön osaamista.

”Yksityiskohdat prosessista ja laitteista oppii sitten tehtaalla paikan päällä. Kaikki tekijät koulutetaan hyvin juuri tämän tehtaan laitteisiin ja käytäntöihin.”

Uuden tiimin rakentamisen lisäksi Harrin työpäivä koostuu hyvin monenlaisista työtehtävistä.

”Nyt ollaan ihan uuden äärellä, kun rakennetaan uutta tehdasta ja jokainen tuotantolinja on täysin uusi. Saan tehdä tuotantosuunnitelmia ja tukea projektipäälliköitä heidän töissään.”

Mielenkiintoa lisää myös uuden oppiminen työssä.

”Mikään koulutus ei opeta meille, kuinka koiranruokaa ja nappuloita tehdään. Siksi parhaillaan koulutan itseäni oppimalla tšekkiläisiltä kollegoilta valmistusprosesseista mahdollisimman paljon. Ei ole edelleenkään tylsiä vuosia tai päiviä töissä.”

Vapaa-ajallaan Harri irrottautuu töistä lähtemällä luontoon ja metsään. Hän pyöräilee ja polkujuoksee sekä viettää aikaa perheensä kanssa. Perheeseen kuuluu puoliso, 7-vuotias tytär ja 1,5-vuotias koira.

”Minusta elämässä pitää olla hyvä tasapaino kaikessa. Haluan, että tehtaallakin tulee olemaan sellainen ilmapiiri, että kun lähdetään töistä pois, on hyvä mieli ja on myös palatessa töihin.”

Harri on viihtynyt Prima Petillä jo 14 vuotta. Hän haluaa luoda uusillekin työntekijöille työympäristön, jossa heidän tarinansa voi jatkua Prima Petillä vähintään yhtä pitkään.

”Minusta on tärkeää, että porukassa ollaan valmiita auttamaan kaveria ja yhdessä iloitsemaan onnistumisista. Jokaiselle pitää luoda päivittäin onnistumisen tunteita töissä.”

20.10.2022

Uusia työpaikkoja ja positiivisia talousvaikutuksia Pirkanmaalle – VAFO Group investoi lemmikinruokatehtaaseen Nokialle

Tamperelainen lemmikkieläinruokien valmistuttaja Prima Pet Premium Oy ja sen taustalla toimiva tšekkiläinen VAFO Group investoivat Pirkanmaalle rakennuttamalla lemmikinruokatehtaan Nokialle. Investointi tuo alueelle niin työpaikkoja kuin muita taloudellisia hyötyjä.

Nokialle nouseva tehdas kasvattaa kotimaisten lemmikkien kuivaruokien valmistuskapasiteettia 20 miljoonalla kilolla. Investointi on suuri Suomen mittakaavassa, mutta etenkin Pirkanmaalla. Tehdas valmistuu vuodenvaihteen paikkeilla, ja kaupallinen tuotanto on tarkoitus aloittaa helmi–maaliskuussa. Maailmantilanteesta huolimatta tehtaan rakentaminen on edennyt hyvin aikataulussa ilman suurempia ongelmia.

Prima Pet Premium on osa tšekkiläistä VAFO-konsernia. Nokian Kolmenkulman teollisuusalueelle nouseva VAFO Finland -nimeä kantava tehdas on 15 miljoonan investointi ja suurimpia sijoituksia, mitä Tšekeistä on Suomeen tehty. Investointi kertoo suomalaisen osaamisen arvostamisesta myös ulkomailla.

”Tuotannon käynnistyttyä pääsemme vastaamaan entistä paremmin kuluttajien toiveisiin kotimaisesta ja lähellä tuotetusta lemmikkien ruoasta. Pelkkä Suomessa suunniteltu ei enää riitä. Kotimaisuus ja ympäristöasioiden huomioiminen on tärkeää niin kuluttajille kuin meillekin. On hienoa olla mukana vaikuttamassa myös alueen talouteen ja työllisyyteen”, kertoo Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen.

Tehdastuotannon alkaessa uusia työpaikkoja syntyy Pirkanmaalle 8 kappaletta. Vuoteen 2025 mennessä, kun tuotantokapasiteetti on kokonaan käytössä, tehdas työllistää tuotannon ja pakkauksen työtehtävissä noin 15–20 henkilöä. Välillisesti työllisyysvaikutukset ovat suuremmat, sillä tehtaalla on tarkoitus käyttää kotimaisia raaka-aineita mahdollisimman paljon. Lisäksi pakkausmateriaaleja valittaessa kartoitetaan kaikki kotimaiset toimijat, joiden kanssa voidaan kehittää vastuullisia ja kestäviä pakkauksia.

Työvoimaa kaivataan Nokialle vielä loppuvuoden aikana.

”Olemme kiinnostava ja vastuullinen työantaja, sillä tarjoamme mahdollisuudet monenlaisiin urapolkuihin. Esimerkiksi tehdaspäällikkö on noussut tehtävään talon sisältä”, kuvailee Timo Pärssinen.

Nokialle rakennettava tehdas kertoo lemmikinruokabisneksen trendistä: kysyntä kasvaa ja paikallisuus on nousemassa entistä tärkeämmäksi. Lisäksi talouden heilahtelut eivät vaikuta lemmikinruoan kysyntään samalla tavalla kuin moneen muuhun alaan. Lemmikkieläinten määrä kasvaa poikkeusaikoina, niin lamassa kuin koronapandemian kuukausina. Toimitusjohtaja Pärssisien mukaan Suomen lemmikkieläintuotemarkkinoiden arvo on arviolta 650 miljoonaa euroa vuodessa. Puhutaan merkittävän kokoisesta liiketoiminnasta, ja nyt Pirkanmaa pääsee vielä isommaksi osaksi tätä kokonaisuutta.

VAFO Group on tšekkiläinen perheyritys, jonka tytäryhtiöitä Suomessa ovat Prima Pet Premium Oy ja VAFO Finland Oy. VAFO Group osti Prima Pet Premiumin viime vuonna. Prima Pet Premiumin tunnetuin brändi on Hau-Hau Champion, jonka lanseerasi Saarioinen jo vuonna 1955. Hau-Hau Championin kuivaruokaa tullaan valmistamaan uudella tehtaalla.